Parabenen
&
Ftalaten
Wat zijn INCI lijsten?
(internationale naamgeving voor cosmetische ingrediënten)
Iedere fabrikant van een product is verplicht om alle ingrediënten op de verpakking te vermelden.
Je moet weten dat wanneer je op de ingrediëntenlijst van je product kijkt, het ingrediënt waarvan het meeste gebruikt is, bovenaan staat. Meestal is dat water, gevolgd door meteen een hele grote boosdoener, de Sulfaten. Helaas eindigt het lijstje van schadelijke stoffen hier niet.
Parabenen
Vaak staan vrij bovenaan ook nog parabenen. Parabenen zijn conserveermiddelen. Ze worden aan producten toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Ze doden bacteriën en schimmels. Producten kunnen hierdoor langer in de schappen blijven staan en zorgt dus ook voor minder derving.
Het endocriene systeem is je hormoonstelsel dat tientallen processen aanstuurt in je lichaam zoals emoties, lichamelijke ontwikkeling en het immuunsysteem...
Helaas worden parabenen via de huid in je lichaam opgenomen en blijven daar actief. Ze kunnen o.a allergische reacties veroorzaken. Parabenen zijn daarnaast ook nog hormoon verstorende stoffen die oestrogeen (het vrouwelijk hormoon) na kunnen bootsen, hetzij in een lage concentratie, maar toch. Oestrogeen wordt vaak gerelateerd aan borstkanker. Bij autopsies worden parabenen aangetroffen in tumoren. Echt onomstotelijk bewijs lijkt er (nog) niet te zijn, al staat heel internet er vol mee, maar dit is sowieso al informatie wat je aan het denken zou moeten zetten.
Aangezien parabenen vooral veelvuldig voorkomen in vrouwelijke verzorgingsproducten wordt het tijd dat je hierin actie onderneemt...
Parabenen komen voor in bijna alle verzorgingsproducten zoals shampoos, douchegel, tandpasta, bodybutters, crèmes, lotions enz. En dan daarbij ook in onze voeding als de E-nummers E214-E219 (maar dat valt dan weer niet onder mijn afdeling)
Op de INCI lijst vindt je ze terug onder de namen:
-
ethylparaben (E215, ethyl-4-hydroxybenzoaat)
-
methylparaben (E218, methyl-4-hydroxybenzoaat,
-
nipagin M, para-Hydroxybenzoëzuur, Methylis
-
parahydroxybenzoas, Methyl-p-hydroxybenzoaat)
-
propylparaben (E216, propyl-4-hydroxybenzoaat)
-
butylparaben (butyl-4-hydroxybenzoaat)
-
isobutylparaben
-
benzylparaben
Inmiddels is vastgesteld dat methylparaben kan leiden tot een versnelde huidveroudering, huiduitslag en allergieën. Methylisothiazolinone((MI)is een alternatief voor parabenen, vaak in combinatie met methylchloroisthiazolinone. Vooral de combinatie van beide stoffen blijkt contactallergieën uit te lokken.
De shampoo waarmee je 's ochtends je haren wast, de bodylotion die je daarna opsmeert en de deodorant die je gebruikt voordat je de deur uit rent- al deze producten hebben niet alleen invloed op je uiterlijk voorkomen, maar ook op de hormoonbalans binnen in je lichaam. Zelfs zoveel dat het duidelijk meetbaar is wanneer je ze een paar dagen niet hebt gebruikt.
Al met al is het zeer vervelend dat deze stoffen 'nodig' lijken te zijn. Met een goede hygiëne tijdens het maakproces en het gebruik thuis, heb je deze stoffen niet nodig en kun je genieten van natuurlijke huidverzorging.
Laat je niet misleiden door kreten als "bevat natuurlijke ingrediënten", of "100% van natuurlijke oorsprong" Dit zegt namelijk niets over het gebruik van schadelijke hulpstoffen in het product.
Ftalaten
Ftalaten zijn weekmakers die worden gebruikt om plastic flessen soepel te houden. Ze komen in je lichaam terecht. Het zijn net als de parabenen hoormoonverstorende stoffen.
Ftalaten worden ook wel aangeduid met:
-
di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP)
-
di-isononyl phthalate (DINP)
-
diethyl phthalate (DEP)
-
dibutyl phthalate (DBP)
Maar helaas staan ze vaak niet eens vermeld op het etiket. Ze komen veel voor in parfums, haargel, haarlak, nagellak, zeep en shampoo en vaak verborgen onder de naam 'parfum'. Hoe hoger in de INCI lijst, hoe meer schadelijk dit kan zijn voor je lichaam.
Hormoonverstoorders
Uit onderzoek is onder meer gebleken dat dit soort endocrienverstorende stoffen onder andere oestrogeen (het vrouwelijk geslachtshormoon), androgeen (het mannelijk geslachtshormoon) en het schildklierhormoon kunnen overstimuleren wat inhoudt dat je lichaam er teveel van gaat produceren. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de ontwikkeling van foetussen wordt verstoord, maar ook dat er bij mannen overmatige borstgroei ontstaat.
Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel eens de tijd neemt om een rondje badkamer te doen. Kijk op de INCI lijsten en raadpleeg voor de niet-lol Google eens.